Een brommobiel is een gemotoriseerd voertuig met een beperkte maximumsnelheid van 45km per uur, tegenwoordig met vooral 4 wielen en een gewicht van 350kg. De brommobiel is rond 1980 ontstaan in Frankrijk.
Met de introductie van de dieselmotor kwam in 1983 de brommobiel in een nieuwe fase. De Brommobiel is uitgerust met een moderne en zuinige dieselmotor. Een brandstofverbruik van 1: 30 is hierbij geen uitzondering.
De brommobiel bracht mensen die moeite hadden met het besturen van hun auto, of die geen rijbewijs hadden, een stukje vrijheid en onafhankelijkheid die een brommer of fiets niet bood.
Begin 1995 heeft de brommobiel ook zijn weg gevonden naar Nederland.
Met de jaren zijn brommobielen volwaardige voertuigen geworden met alle comfort van een “normale auto”. Tegenwoordig zijn er ook elektrische brommobielen beschikbaar.
Een brommobiel is een kleine, lichte auto die is ontworpen om te voldoen aan de Europese regelgeving voor lichte vierwielige voertuigen. In Nederland en België wordt dit type voertuig vaak gebruikt als alternatief voor een gewone auto, vooral door mensen die niet in aanmerking komen voor een reguliere autorijbewijs, of voor wie de kosten van een reguliere auto te hoog zijn.

In Nederland mogen brommobielen op de openbare weg rijden met een maximumsnelheid van 45 km/u. Brommobielen zijn net als auto’s voorzien van veiligheidsvoorzieningen zoals airbags, veiligheidsgordels, en kreukelzones. Ze hebben vaak een elektrische startmotor en zijn uitgerust met verlichting, richtingaanwijzers en een achteruitkijkspiegel. Er zijn verschillende merken en modellen van brommobielen beschikbaar op de markt, elk met hun eigen unieke kenmerken en specificaties.
Brommobielen zijn populair bij senioren, mensen met een beperking, studenten en andere mensen die behoefte hebben aan een goedkoper en gemakkelijker te besturen voertuig dan een reguliere auto. Ze zijn zuinig in gebruik en hebben vaak een laag brandstofverbruik, waardoor ze milieuvriendelijker zijn dan traditionele auto’s. Wel is het belangrijk om op te merken dat er enkele beperkingen zijn aan het gebruik van brommobielen. Zo mogen ze bijvoorbeeld niet op snelwegen rijden en hebben ze minder bescherming bij een botsing dan reguliere auto’s. Daarnaast hebben ze beperkte opslagruimte en zijn ze niet geschikt voor het vervoeren van grote objecten of veel passagiers.

Kortom, een brommobiel is een kleine, lichte auto die geschikt is voor mensen die behoefte hebben aan een goedkoper en gemakkelijker te besturen voertuig dan een reguliere auto. Ze zijn beschikbaar in verschillende modellen en merken.